Zitbanken uit duurzaam beton voor vernieuwd plein aan Zonnepoort

circulaire zitbanken duurzaam beton Gent.jpg
  • jpg

Het heraangelegde plein op de kruising van de Brusselsepoortstraat en de Sint-Lievenspoortstraat, bij basisschool De Zonnepoort, beschikt sinds kort over zitbanken en ornamenten van duurzaam beton. De Stad Gent zet zo een nieuwe stap richting een circulaire economie.

Gent als voortrekker

Het vernieuwde plein aan bassischool De Zonnepoort beschikt sinds kort over circulair straatmeubilair: twee zitbanken en vier ornamenten gemaakt van CO2-arm beton. Het cement werd grotendeels vervangen door bijproducten, zoals slakken en assen van de staalindustrie, en de aggregaten in het beton werden vervangen door minerale bijproducten. Binnenkort komt er ook nog een brandtrap uit duurzaam beton aan de achterkant van de school.

Gent is Europese voortrekker op vlak van cleantech en hergebruik van grondstoffen. Samenwerkingen met bedrijven en onderwijsinstellingen zoals de UGent zijn daarbij onontbeerlijk. In onze stad experimenteren we daar volop mee. Sofie Bracke, schepen van Economie

Europees project

De duurzame betonsamenstelling van het straatmeubilair werd ontwikkeld in de labo's van ResourceFull en geproduceerd door het bedrijf Urbastyle. Dit project is het eerste van 3 demoprojecten van het URBCON-project. Dat Europese project loopt van 2018 tot 2023 en wordt getrokken door de Stad Gent en de UGent. De bedoeling is om de CO2-voetafdruk en het gebruik van primaire materialen bij de productie van beton te verlagen en het duurzaam beton daarna in de steden te introduceren.

Door gebruik te maken van een speciaal ontwikkelde activator hebben we het grootste deel van het cement vervangen door hoogovenslakken, een industrieel bijproduct van de staalindustrie. Hierdoor ligt de CO2-voetafdruk 65% lager. Wouter Crijns, Managing Director ResourceFull, partner van het URBCON-project
  • jpg
  • jpg
  • jpg
  • jpg

Veiliger en groener plein

Het plein bij basisschool De Zonnepoort kreeg niet alleen duurzame zitbanken, de hele plek werd vernieuwd. De verkeerssituatie is er nu overzichtelijker en veiliger voor voetgangers en fietsers, er werd in totaal meer dan 600 m² onthard en er zijn enkele grote groenvakken voor bomen bijgekomen. Ook de historische pomp komt binnenkort in het groen te staan en het terras aan de broodjeszaak krijgt meer ruimte.

Dankzij de heraanleg is het plein nu een pak veiliger voor voetgangers en fietsers. Omdat we liefst 600 m² onthard hebben, zal het plein in de toekomst ook heel wat groener zijn. Het wordt een aangename ontmoetingsplek voor de buurt en voor de school. Filip Watteeuw, schepen van Publieke Ruimte
Contact

Bevoegd

  • jpg

Contacteer ons

Gerelateerde onderwerpen