Bewoners nemen intrek in grootste cohousingproject van Vlaanderen

06_Triangular footprint of the site, Bijgaardehof_BOGDAN & VAN BROECK_ยฉ Laurian Ghinitoiu.jpg
  • jpg

Op de oude Malmarsite hebben 59 gezinnen hun intrek genomen in Bijgaardehof, het grootste cohousingproject van Vlaanderen. Verwarming en en koeling zijn helemaal gasloos. Ook het wijkgezondheidscentrum op de site is open. Het Bijgaardepark wordt momenteel uitgebreid en opent na de zomer.

Binnen de bestaande buitenmuren van de oude metaalfabriek Malmar, op de grens met Sint-Amandsberg, is het cohousingproject Bijgaardehof afgewerkt. Drie cohousinggroepen, een wijkgezondheidscentrum en een circuit van binnen- en buitenruimtes zorgen voor een nieuwe dynamiek op de site. De drie woongroepen beschikken elk over een gemeenschappelijke ruimte met onder meer een collectieve keuken, eetkamer en een speel- en ontspanningsruimte. Daarnaast zijn er stille ruimtes, een wintertuin, coworkingspace, een gemeenschappelijk atelier, een daktuin voor stadslandbouw en een buitenruimte die aansluit bij het park.

Tweede leven voor oude tegels en bakstenen

Bijgaardehof is een volledig gasloze site, de belangrijkste warmtebron is geothermie en de woningen worden verwarmd met vloerverwarming op relatief lage temperaturen. De bakstenen van de afgebroken fabrieksmuren werden gereinigd en door de cohousers hergebruikt. Ook de tegels van de oude fabriek kregen een tweede leven in een van de gemeenschappelijke keukens en een van de speelruimtes. Er zijn in totaal 25 autoparkeerplaatsen en er ging bij het ontwerp extra aandacht naar fietsenstallingen.

De Malmarfabriek ging van een vervallen stuk industrieel erfgoed naar een modern woonproject. Het metaalverwerkend bedrijf trok in 1997 weg en na die verhuis stond de site meer dan 20 jaar te verkommeren. Samen met stadsontwikkelingsbedrijf sogent hebben de bewoners er een prachtig duurzaam project van gemaakt. Sami Souguir, schepen van Stadsontwikkeling

Binnen de fabrieksmuren zorgt de nieuwe parkuitbreiding voor een verbinding van de woningen met het bestaande park. De originele spantstructuur is behouden en vormt een nieuw kader voor klimplanten. Het moestuinproject van vzw De Bijgaard krijg er na de zomer een vaste plek. Ze ontvangen hiervoor een subsidie uit het wijkbudget. Na de zomer opent het park en wordt deze nieuwe ontmoetingsplek feestelijk ingehuldigd.

  • jpg
  • JPG

Voor de realisatie van de uitbreiding van het Bijgaardepark maakte het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) 247.000 euro vrij. De uitbreiding van het Bijgaardepark maakt deel uit van stadsvernieuwingsproject 'En Route'.

logo efro.png
  • png

Contact voor pers

Bevoegd

Betrokken

Contacteer ons

Ontvang het laatste Stad Gent nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL